Ilość produktów: 0
Łączna wartość: 0,00 zł
Szukam w serwisie:
jesteś teraz: misiontek.pl / Produkty / Mleko i napoje mleczne / Żywe Kultury Bakterii do Kefiru , 1g

Żywe Kultury Bakterii do Kefiru , 1g

Kategoria: Mleko i napoje mleczne
Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-3 dni

Info dla alergików: może zawierać śladowe ilości laktozy
Najlepsze do: przygotowania pysznego, domowego kefiru.
Ważne: można zakwasić mleko roślinne
Zawiera: żywe kultury bakterii

Large_kefir_zakwaski

Cena produktu:
17,58 zł

Ilość: szt. Do koszyka


Żywe kultury bakterii do kefiru, 1g
Ekologiczne
EKOLOGICZNE
Bezglutenowe
BEZGLUTENOWE
Bez cukru
BEZ DOD. CUKRU
Bez orzechów
BEZ ORZECHÓW
Bez soi
BEZ SOI
Bez konserwantów
BEZ KONSERWANTÓW
Wegetariańskie
WEGETARIAŃSKIE
Bez soli
BEZ DOD. SOLI
Żywe kultury bakterii do kefiru, 1g

Składniki (liofilizowane szczepy bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych): Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis

Ilość bakterii w 1g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld

 

Kefir to jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych, który zyskał uznanie na całym świecie, ze względu na swój wyjątkowy, orzeźwiający smak lekko fermentowanego mleka. 

Tradycyjny kefir powstawał na bazie mikroflory ziaren kefiru, na którą składają się działające symbiotycznie bakterie paciorkowców mlekowych, pałeczek kwasu mlekowego, drożdży i często bifidobakterii.Właśnie taki skład zawiera Zakwaska do KEFIRu VIVO, dzięki której w domowych warunkach możemy uzyskać kefir o wspaniałym smaku, bogaty w żywą florę kultur bakterii składającą się na mikroflorę ziaren kefiru.

Kefir otrzymany marki Zakwaski może stanowić świetny element zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka dwuprocentowego.

Domowo ukwaszony kefir może być elementem codziennej diety osób w każdym wieku. Zawarte w kefirze kultury bakterii tworzą niekorzystne środowisko dla patogennych bakterii i grzybów.

Ważne również jest, że kefir uzyskany z Zakwaski do KEFIRu VIVO to kefir, o smaku i zapachu naturalnego kefiru, coraz rzadziej powszechnie rozpoznawalnego, ze względu dodawanie do składu kefirów produkowanych przemysłowo takich dodatków jak np. mleko w proszku.


Domowo uzyskany kefir jest całkowicie naturalny i nie zawiera żadnych zbędnych, dodatkowych substancji, których celem jest poprawienie wyglądu produktu gotowego. Naturalnie przygotowany kefir może zawierać serwatkę, która jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i warto ją wypić lub wymieszać z resztą kefiru.


Czy można ukwasić mleko roślinne ? 

Zakwaska do KEFIRu VIVO umożliwia również ukwaszanie mlek roślinnych. Uzyskiwane w ten sposób fermentowane napoje mają konsystencję kefiru lub jogurtu uzyskiwanego z mleka krowiego, natomiast dzięki wykorzystaniu mleka roślinnego są doskonała propozycją dla osób np. z alergią na białka mleka.

Przygotowanie ukwaszonego napoju na bazie mleka roślinnego wymaga termometru kuchennego oraz np. termosu. Do ukwaszenia można wykorzystać gotowe napoje roślinne renomowanych firm lub samodzielnie przygotowane mleko roślinne.

 

Jak przygotować kefir marki Zakwaski ?

Przygotowanie kefiru Vivo jest bardzo proste i wygląda tak :

  • Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
  • 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.
  • Następnie otwórz fiolkę, wlej do niej odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Jeżeli na dnie proszek nie rozpuści się, rozetrzyj go łyżeczką i wlej całość do garnka, następnie dokładnie wymieszaj.
  • Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (np. przy kaloryferze, lub pod tzw. pierzynką).
  • Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1155 kJ / 276 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,0 g
Węglowodany - 60 g
w tym cukry - 20,0 g
Białko - 8 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać od +2 do +8 st. C


Balsam do Ciała i Twarzy dla Mężczyzn Eko,150ml
20,98 zł
Ekologiczny balsam do twarzy i ciała dla mężczyzn marki Urtekram 
Herbatka dla Dzieci na Trawienie Bio 20 x 1,5g
6,64 zł
Herbatka ekologiczna dla dzieci uławiająca trawienie 20 x 1,5g Apotheke 
Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy Bio, 200g
21,67 zł
Ekologiczny bezglutenowy makaron soba marki Terrasana 
Fruit Tea Sampler - 5 Smaków Herbat Owocowych, 37g
 
OKAZJA! Mix smaków herbat owocowych marki Celestial Seasonings. 

Sklep misiontek.pl oferuje żywność ekologiczną, tzw. "zdrową żywność" i produkty spożywcze dla alergików, osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bez soi. Nasz sklep obsługuje całą Polskę za pomocą wysyłek kurierskich i pocztowych. Lokalnie nasz sklep dostarcza zakupy (również gratis) do miejscowości tj. Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki, Konstancin Jeziorna, Warszawa Ursynów, Warszawa Pyry, Warszawa Wilanów, Nowa Iwiczna, Mysiadło, Książenice pod Grodziskiem Maz, etc. Szczegółowe informacje o dostawach w zakładce "dostawa". 
Wyróżnia nas to, że sprawdzamy wszystkie produkty pod kątem składu i oferujemy tylko te z bezpiecznym, zdrowym składem, bez chemii spożywczej, utrwalaczy, konserwantów, barwników chemicznych i innych dodatków, które szkodzą zdrowiu naszych dzieci. 
Osobom, które dowiedziały się właśnie, że muszą stosować dietę bezglutenową, bezmleczną, bezcukrową, etc. albo, że taką dietę muszą wprowadzić dziecku, pomagamy dobrać odpowiednią żywność, sprowadzamy na zamówienie rozmaite produkty i doradzamy w wyborze tak, aby spełnić wszystkie Państwa oczekiwania. 
Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie! 

oprogramowanie Sote